Mestský úrad v Prešove bude mať novú organizačnú štruktúru

18.07.2007 Prešov

Prešov 18. júla (TASR) - Dovedna desať odborov v porovnaní so súčasnými deviatimi bude tvoriť organizačnú štruktúru Mestského úradu (MsÚ) v Prešove od 1. januára 2008. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci.
Návrh vypracoval nový prednosta MsÚ Jozef Višňovský, ktorého do funkcie ustanovil primátor mesta Pavel Hagyari (nezávislý) ako jedného zo svojich najbližších spolupracovníkov z minuloročnej kampane pred komunálnymi voľbami. Poslanci na predloženom návrhu svojím uznesením nič podstatné nezmenili. V doteraz platnej štruktúre sa zrušia dva útvary - strategického rozvoja a hlavného architekta a namiesto nich budú samostatné odbory. Úplne novým odborom bude odbor systému kvality, ktorého schválenie si Višňovský presadil tým, že chce za niekoľko rokov mať MsÚ certifikovaný podľa noriem ISO. Kancelária prednostu MsÚ sa zmení na organizačný odbor a nebude zriadená funkcia zástupcu prednostu. Vznikne tiež odbor služieb obyvateľom, čo bude novozriadená kancelária prvého kontaktu MsÚ s občanmi.
Nová štruktúra nepočíta ani s funkciou dlhodobo uvoľneného poslanca na výkon funkcie zástupcu primátora, čo platilo v predošlom funkčnom období, keď prešovský primátor mal dvoch zástupcov. V súčasnom má Hagyari len jednu zástupkyňu. Pribudne mu asistent, ktorého žiaden predchodca v primátorskom kresle nemal.
Návrh podporili poslanci z koaličného klubu Smer - SD, ĽS - HZDS a SF. Naopak, pri hlasovaní proti návrhu štruktúry boli v 31-miestnom zastupiteľstve členovia opozičného klubu SDKÚ - DS a KDH. Jeho členovia Mária Čížiková, Stanislav Kahanec, Jozef Kužma, Vasil Janko a Anton Neupauer kritizovali v diskusii predovšetkým fakt, že na schválenie s organizačnou štruktúrou nebol predložený aj návrh organizačného poriadku MsÚ. Nevie sa tak, koľko ľudí bude na ktorých odboroch pracovať. Kužmovi sa nepáčilo, že nie je v návrhu vyčíslené, aký finančný prínos nová štruktúra donesie a o koľko poklesne počet zamestnancov MsÚ. "Nie sme v bode nula, aby sme všetko likvidovali a nanovo úrad vytvorili, " dodal. Kahanec požiadal, aby sa na výberových konaniach na obsadenie postov vedúcich odborov zúčastňovali aj poslanci. Višňovský to odmietol.
Podľa Hagyariho základnou filozofiou celého návrhu a ďalšieho postupu pri jeho realizácii je zlepšiť fungovanie MsÚ "smerom k občanovi". Nie je záujmom vedenia samosprávy znižovať počty zamestnancov. V súčasnosti je ich dovedna 215.
 

Vyberte región

mark